Skip to content

ARTIS-Ateliers komt voort uit de in 1949 opgerichte Nutsvolksschool voor Beeldende Expressie. Naar aanleiding van de grote CoBrA-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en de daarmee gepaard gaande herwaardering van kindertekeningen, werden op 2 november 1949 de eerste cursussen Beeldende Kunst op de zolder van het Stedelijk Museum georganiseerd. Kinderen en volwassenen konden kennismaken met beeldende materialen en technieken in een ruimte, die door Willem Sandberg beschikbaar werd gesteld. Uitgangspunt was het zorgvuldig vergroten van technische vaardigheden van kinderen, zonder de intuïtieve expressiviteit te verstoren.

’t Atelier, de opvolger van deze Nutsvolksschool, startte in 1980 vanuit het Weteringplantsoen een tekencursus voor kinderen in ARTIS met de dieren als model. Deze cursus sloeg goed aan en ARTIS heeft in 1981 de kindertekeningen in de jaarlijkse reclamecampagne opgenomen onder de titel: “Het is niet te geloven wat je allemaal ziet in Artis”.

In 1986 is de stichting Nutsateliers Artis opgericht, die onder de naam Artis Ateliers het initiatief van het voormalige ’t Atelier voortzette. ARTIS verschafte de stichting een onderkomen in gebouw de Volharding van waaruit met vier kindercursussen begin 1987 van start is gegaan.

In 1988 zijn kindertekeningen van ARTIS-Ateliers uitvergroot tentoongesteld op de schutting van het bouwterrein van het Heineken hoofdkantoor aan het Tweede Weteringplantsoen in Amsterdam.

Sinds 2007 is ARTIS-Ateliers ondergebracht in de Salmhuisjes, de bruine monumentele gebouwen achterin het ARTIS-Park. In 2012 is het aantal cursisten – zowel kinderen als volwassenen – gestegen naar ruim 500 per half jaar. In 2022 vieren we het 35-jarig bestaan van de ARTIS-Ateliers. Voor een groot aantal kinderen (inmiddels kinderen van de eerste lichting deelmemers) en voor volwassenen uit Amsterdam en omstreken voorziet het beeldend werken in ARTIS in een enorme behoefte.

Back To Top